onsdag 17. september 2014

Symmetri og bokstavjakt?


På fredag i samlingsuken dro vi, lærerstudentene i norsk 2, på spasertur til Breiva som ligger noen steinkast unna UIN. Hensikten med turen var at vi skulle bli inspirert av naturen eller av andre faktorer slik at vi kunne bruke det i undervisningssammenheng. Til venstre ser dere et bilde fra turen av mine medstudenter, Stig Anders og Brian.






Når vi kom frem til Breiva la jeg merke til et naust som hadde flere egenskaper ved seg som kan brukes i det faglige. Først og fremst kan man snakke med elevene om hva et naust er og for eksempel sjekke hvilke forkunnskaper de har rundt båt og fiske. Videre kan man se nærmere på naustet og trekke inn både norskkunnskaper og matematikk. 

Hvis hensikten var å gå på bokstavjakt, ville dette naustet vise til bokstaven E, rett vei og speilvendt. Det vises også at det er symmetri på naustet ved at "bokstavene" har parallelle linjer og man kan også finne speilingssymmetri ved å se på bokstaven E. Dette kan man ha faglige samtaler med elevene om og spørre: hva er det vi ser i bildet og er det noe spesielt med mønsteret på naustet? På denne måten kan man få til et tverrfaglig undervisningsopplegg ved å la seg inspirere av det man finner utenfor klasserommet.

4 kommentarer:

  1. Å ta med elevene utenfor skolens område, for å finne symmetri, geometri og tall ute i naturen, kan oppleves motiverende, og være med på å skape engasjerte elever. Elevene kan bruke sin kreativitet på en annen måte enn i klasserommet, og diskutere seg fram til hva de observerer ute i naturen. For noen elever kan det kanskje også være lettere å faktisk lære noe om f.eks. speilingssymmetri og ulike geometriske figurer, dersom man erfarer de selv gjennom egen praksis.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var også min tanke at dette ville være motiverende for elevene, for undervisningsopplegg som skjer utenfor klasserommet er som regel det. Alle elever lærer forskjellig og dette vil, som du sier kunne hjelpe spesielt elever som sliter å lære av kun teori.

      Slett
  2. Bare et naust? Nei, det er både historie, kultur, arkitektur, teknologi, estetikk og visuell kommunikasjon. I innlegget gode eksempler på hvordan noe av det kan bruker til læring.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er utrolig hvordan man kan bruke et objekt til så mange forskjellige ting.

      Slett