tirsdag 30. september 2014

Digital abc

Barn er ofte kjent med programmer som ligner på den digitale abc-boka allerede før de begynner på skolen, for eksempel pedagogiske spill som er beregnet for barn. Safari er et godt eksempel på en digital abc-bok som inviterer elevene til bokstavutforskning og oppgaver og spill som er med på å påvirke lese- og skriveferdighetene til elevene. 


Det er ikke bare på nett vi kan finne digital abc, men også i presentasjonsprogrammet PowerPoint. Her kan man lage sin egen digitale abc hvor det kan brukes bilder, tekst og lyd på en måte som er med på å styrke den grunnleggende skrive- og leseopplæringa. På bildet ovenfor ser dere min digitale abc der jeg har laget kyllingen i tegneprogrammet Paint.


En ide til et undervisningsopplegg er at elevene selv skal lage egne digitale abc-bøker i PowerPoint. Da kan for eksempel oppgaven være at elevene skal velge ut et kjæledyr de enten har hjemme eller vet om som de kan bruke som utgangspunkt. Velger man katt, må man bruke bokstaven K i abc'en. Da kan de også legge til et bilde av kjæledyret.

4 kommentarer:

  1. Å lage digital ABC i PowerPoint er et utmerket prosjekt, spesielt når elevene kan bruke "sine" bilder og sin(e) stemme(r) som tas opp og legges til som lydfil. Jeg ser du har lyd i ditt K-eksempel. Dette krever bare litt IKT-kompetanse hos læreren.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det at elevene får bruke sine bilder og egne stemmer vil nok gi dem et slikt eierskap til arbeidet at det skaper engasjement og motivasjon. :)

      Slett
  2. Elever som får bruke egne bilder og selv være med i produksjonen av en ABC- bok vil kanskje også få et mer personlig forhold til innholdet? Det kan jo òg kanskje skape mer motivasjon, bildene kan printes ut og henges opp i klasserommet etterhvert som man tar for eg en ny bokstav. Det hadde vært noe annet enn de samme kjedelige ferdiglaga bokstavkortene som henger rundt om på skoler :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe ja, det svarte jeg faktisk nettopp Thomas uten å lese kommentaren din. :)
      God idé å henge dem opp i klasserommet. Det vil gi arbeidet elevene har gjort en mening og det blir kanskjer mer stas å arbeide med abc-bøkene.

      Slett