tirsdag 30. september 2014

Digital abc

Barn er ofte kjent med programmer som ligner på den digitale abc-boka allerede før de begynner på skolen, for eksempel pedagogiske spill som er beregnet for barn. Safari er et godt eksempel på en digital abc-bok som inviterer elevene til bokstavutforskning og oppgaver og spill som er med på å påvirke lese- og skriveferdighetene til elevene. 


Det er ikke bare på nett vi kan finne digital abc, men også i presentasjonsprogrammet PowerPoint. Her kan man lage sin egen digitale abc hvor det kan brukes bilder, tekst og lyd på en måte som er med på å styrke den grunnleggende skrive- og leseopplæringa. På bildet ovenfor ser dere min digitale abc der jeg har laget kyllingen i tegneprogrammet Paint.


En ide til et undervisningsopplegg er at elevene selv skal lage egne digitale abc-bøker i PowerPoint. Da kan for eksempel oppgaven være at elevene skal velge ut et kjæledyr de enten har hjemme eller vet om som de kan bruke som utgangspunkt. Velger man katt, må man bruke bokstaven K i abc'en. Da kan de også legge til et bilde av kjæledyret.

mandag 29. september 2014

Produksjon av sammensatte tekster




Her er et eksempel på et undervisningsopplegg der målet er at elevene skal produsere en sammensatt tekst med en film som inspirasjon til arbeidet.
 


Etter at elevene har sett filmen kan de få i oppgave å lage en presentasjon der de velger en disneyfigur fra filmen ved hjelp av enten Photostory eller PowerPoint. Her skal de legge til bilder, tekst og musikk som beskriver den disneyfiguren de har valgt. Når elevene har et ferdig produkt kan det vises for klassen eller bare for læreren, og elevene kan dele hvordan de har laget produktet slik at arbeidsmåte vurderes i tillegg til presentasjonen. 


Jeg tror dette vil være en motiverende måte å arbeide på og at det treffer interessefeltet til elever både på småtrinnet og mellomtrinnet. Læreplanen for norsk etter 7.årstrinn sier at elevene skal kunne bruke digitale kilder og verktøy til å lage sammensatte tekster med hyperkoplinger og varierte estetiske virkemidler. Prosjektet vil kunne dekke store deler av dette kompetansemålet.

Nettsamfunn

Kan man bruke forskjellige nettsamfunn i undervisningen?
Formålet med nettsamfunn som MySpace, Facebook og Twitter er å danne en bekjentskapskrets som tillater deltakerne å dele profiler, bilder, danne grupper og sende interaktive meldinger. Fordelen med disse nettsamfunnene er blant annet at nyheter spres enda raskere enn når de kommer på TV, for eksempel på den internasjonale kanalen CNN. Mindre nyheter som at du er på ferie i Hellas, og har tatt bilde av maten din og de blåmalte bygningene, vil også nå raskt hjem til Norge over Internett. 


Ved å la elevene prøve ut slike nettsamfunn vil de kunne lære om nettvett, de vil lære om sammenhengen mellom bilde, lyd, tekst og den dialogen man kan ha med andre gjennom internett. Hver mening som blir delt på Twitter blir til et spill med andre meninger, og tekster skapes alltid i en kontekst som er med på å utvikle elevenenes sosiale ferdigheter.  


torsdag 18. september 2014

Sammensatte tekster på nett


På nettet florerer det av sammensatte tekster fra nettside til nettside, og siden det er få nettsider som kun har tekst eller bare bilder, blir det viktig at elevene lærer seg lesestrategier som gjør at de kan ta til seg mest mulig informasjon fra sidene. En del nettsider har også video og da kalles det for multimedia, siden det er lyd, bilde og tekst. 






Det som er viktig når elevene skal analysere eller hente informasjon fra en nettside, er at elevene er klar over samspillet mellom tekst, bilde og lyd. Hensikten er at de skal oppleve dette som en helhet slik at elevene kan få mening ut av de forskjellige egenskapene. For eksempel, bildet til høyre som er hjemmesiden til Multi. Her kan elevene kjenne igjen bildet til de forskjellige forsidene av bøkene, men de må også lese teksten som forteller dem hvilke trinn de forskjellige bøkene hører til. Dette vil gå igjen i oppgavene innenfor de forskjellige fagene, hvor bilde, tekst og lyd komplementerer hverandre for at elevene skulle kunne lære noe på best mulig måte.






Bildene er hentet fra:
http://astridmeland.wordpress.com/2008/11/27/live-blogging-pa-vg-nett-fungerer-det/
http://dataspillvurdering.wikispaces.com/Multi+1-4+nettoppgaver

onsdag 17. september 2014

Symmetri og bokstavjakt?


På fredag i samlingsuken dro vi, lærerstudentene i norsk 2, på spasertur til Breiva som ligger noen steinkast unna UIN. Hensikten med turen var at vi skulle bli inspirert av naturen eller av andre faktorer slik at vi kunne bruke det i undervisningssammenheng. Til venstre ser dere et bilde fra turen av mine medstudenter, Stig Anders og Brian.






Når vi kom frem til Breiva la jeg merke til et naust som hadde flere egenskaper ved seg som kan brukes i det faglige. Først og fremst kan man snakke med elevene om hva et naust er og for eksempel sjekke hvilke forkunnskaper de har rundt båt og fiske. Videre kan man se nærmere på naustet og trekke inn både norskkunnskaper og matematikk. 

Hvis hensikten var å gå på bokstavjakt, ville dette naustet vise til bokstaven E, rett vei og speilvendt. Det vises også at det er symmetri på naustet ved at "bokstavene" har parallelle linjer og man kan også finne speilingssymmetri ved å se på bokstaven E. Dette kan man ha faglige samtaler med elevene om og spørre: hva er det vi ser i bildet og er det noe spesielt med mønsteret på naustet? På denne måten kan man få til et tverrfaglig undervisningsopplegg ved å la seg inspirere av det man finner utenfor klasserommet.